1. Anasayfa
  2. Maldivler Haberleri
  3. OHAL Sonrası Yurt Dışına Çıkmak için İstenen Gerekli Belgeler

OHAL Sonrası Yurt Dışına Çıkmak için İstenen Gerekli Belgeler

folder_openMaldivler Haberleri
commentYorum yapılmamış

OHAL nedeniyle yurtdışına çıkış prosedürleri sebebiyle; SGK dökümünüz, öğrenci belgeniz veya yakınlarınıza ait sigorta dökümleri istenebilir.

Türkiye’de 20 Temmuz’da olağanüstü hal ilan edildi. OHAL öncesi de artırılan yurt dışına çıkışlar ile ilgili zorunluluklar OHAL sonrasında artmış oldu.

Dünyaca ünlü Türk seyahat acentesi World Travel Service’in derlediği, OHAL dönemindeyken yurt dışına çıkmak isteyenler için gereken prosedürler şöyle;

  1. Normal pasaportu bulunan vatandaşlara pasaport kontrolü esnasında yaptıkları iş sorularak bunu kanıtlayacak belge istenecek. Meslek sahibi kişiler mutlaka işyeri kimliği veya iş yeri tarafından verilmiş bir yazı bulundurmak zorundalar. İş verenler ise işyeri belgelerini yanlarında bulundurmalılar.
  2. Yurtdışına çıkmak isteyen öğrenciler, öğrenci belgelerini yanlarında bulundurmalılar.
  3. Herhangi bir yerde çalışmayan ve yakınlarının sigortalarından kişiler yakınlarının sigorta dökümlerini yanlarında taşımalılar.
  4. Emekli veya BAĞKUR’a bağlı vatandaşlar da yanlarında SGK dökümlerini yanlarında bulundurmalılar. Emniyet Teşkilatı’ndan emeklilerin kendi eş veya çocuklarından yurtdışına çıkmalarına engel bir durum olmadığına dair belge talep edilmektedir.
  5. Kamuya bağlı bir çalışan iseniz yanınızda kuruma ait ve yazı ve yazı da “yurtdışına çıkmasına herhangi bir mani yoktur” ibaresinin kullanılması gerekmektedir.
  6. Yeşil pasaporta sahip ve kamuda çalışan kişiler havalimanında bulunan vize ihlal bölümüne gitmeleri gerekiyor. Vize ihlal bölümünde GBT soruşturması yapıldıktan sonra yurtdışına çıkacak kişilerden bilet, pasaport ve çalıştığı kurumdan aldığı “yurtdışına çıkmasına herhangi bir mani yoktur” ibaresinin yer aldığı ıslak imzalı yazı istenmektedir. İşyerinden alınacak bu belge olmadan vatandaşların yurtdışına çıkılmasına izin verilmeyeceği sürekli vurgulanmaktadır.
  7. Yeşil pasaporta sahip emekliler vize ihlal bölümüne giderek GBT soruşturması sonucu herhangi bir sorun gözükmüyor ise bilet ve pasaport kontrolünden sonra yurt dışına çıkabilirler.
  8. Asker emeklisi olan vatandaşlar ayrı bir bölümde (vize ihlal bölümünden öğrenebilirsiniz) GBT soruşturmasının ardından herhangi bir sorun çıkmaması sonucu yurt dışına çıkabilirler.
  9. Öğretmenlerin tatilde olmalarına rağmen yıllık izinlerinin kaldırılması kararı verilen Genelge kapsamında şuanlık sorun çözülmüş değildir. MEB sorunu henüz çözüme kavuşturamamış olup, izin verilmemektedir. Bu yüzden ilgili makamdan muvafakatname alınması uygun olacaktır.
  10. K.K.T.C seferlerine dahil olmak isteyen bordo pasaport ve nüfus cüzdanı ile yolculuk yapmak isteyenler için;
    • Memur emeklisi olanlar; emekli olduklarına dair kimlik kartı veya belgeyi yanlarında taşıyarak yurt dışına çıkış yapabilirler. Sadece Emniyet Teşkilatı’ndan emekli olanlar ve emekli asker eş ve çocuklarından yurtdışına çıkmalarına dair herhangi bir sorun olmadığına dair belge istenecektir.
    • Aktif olan memurların YÖK’e bağlı Devlet memurları hariç görev nedeniyle bağlı oldukları kuruluşlarda yurt dışına çıkışlarında sorun olmadığına dair belge gösterdikleri taktirde çıkış yapabilmektedirler.
    • Devlet memuru olmayanlar; Devlet memuru olmadıklarına dair belge gösterdikleri taktirde yurt dışına çıkış yapabilirler

Yukarıda maddeleri sıralayan Maldivler tur operatörü World Travel Service firması, Nüfus cüzdanıyla gidilebilen Gürcistan ve Kuzey Kıbrıs Cumhuriyeti’ne gitmek isteyen vatandaşların yukarıda ki prosedürlerde bahsedilen evraklara ek olarak nüfus cüzdanlarını yanında taşımaları gerektiği söylüyor.

Prosedürlerin uzun süreceğini vurgulayan World Travel Service, havalimanına uçuştan en az 4 saat önce gitmelerini öneriyor.

Detaylı bilgi için Yurtdisi Cikista Uygulanan Prosedürler adlı PDF’yi okuyabilirsiniz.

, , ,



Bunlarda ilginizi çekebilir

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
Menü